wtorek, 7 kwietnia 2015

chlebowy recykling

Nie lubię marnotrawstwa. Pod żadną postacią. A jeśli chodzi o jedzenie, to już w ogóle. Przecież to takie przyjemne zajęcie! Jeść i delektować się smakiem. Po co wyrzucać? Jak masz za dużo, podziel się z tymi, co mają za mało - logiczne. Znalazłeś mnóstwo wymówek, żeby tego nie robić? W takim razie zapraszam do kreatywnej kuchni Daniszki!
chleb

Dziś pomysł na chleb. Wiadomo - pozycja obowiązkowa w każdym domu. Najlepszy jest taki świeży,
z chrupiącą skórką, co? :) Ale to nie jego wina, że się starzeje. Żeby uniknąć wyrzucania chleba do śmieci (och!), proponuję Wam chlebowe frytki. Świetne jako dodatek do zup czy mięsa, a także jako przekąska na wieczór filmowy.

chleb z patelni


Potrzebne nam będą:
co zrobić ze starym chlebem

Wykonanie chlebowych frytek jest bardzo proste. Ja użyłam samych skórek od chleba, bo 'środki' wykorzystałam wcześniej (o tym następnym razem), ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby pokroić
w paseczki całe kromki.

Takie słupki wrzucamy do foliowej torebki (sprawdź, czy nie ma dziurek), wsypujemy trochę przypraw do smaku (warzywko, zioła prowansalskie, pieprz, papryka, bazylia - co lubisz), wlewamy 3-5 łyżek oliwy (ilość zależy od tego, jak dużo pieczywa pokroicie), zawiązujemy torebkę i wstrząsamy! :)

kreatywna kuchnia
Kiedy chlebek nasiąknie oliwą, a wszystkie przyprawy rozejdą się równomiernie, wyrzucamy zawartość torebki na patelnię i smażymy (już bez oleju) do zarumienienia. Gotowe!




Smacznego życzy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podskoczę z radości, jeśli zostawisz mi tu małe słowo wsparcia, rady bądź konstruktywnej krytyki!